Step 4

Hvad er ICC-profiler og hvorfor bruges de?

ICC-profilen bruges både til konverteringen af dine billeder fra RGB til CMYK, men også til at give en rimelig nøjagtig gengivelse af tryksagen på din skærm.

Det er for de fleste producenter af tryksager i avisbranchen et kendt fænomen, at billederne i det færdige tryk ikke ligner det, man forventede. Dette skyldes det, man kalder for en forøgelse i trykprocessen. (Også kendt som punktbredning). Denne punktbredning er ikke ens fra maskine til maskine og varierer meget. I almindeligt arktryk kan man opleve den såkaldte “punktbredning” helt ned til 9%, hvorimod “punktbredningen” i avisrotation er omtrent 35%. Altså dermed en væsentlig forskel.

Dette løser man ved at lægge en ICC-profil på den færdige billedfil, før den leveres til trykkeriet. Denne profil sørger for at billederne bliver korrigeret for den aktuelle “punktbredning”.

Hvilke ICC-profiler skal jeg bruge?

For at du kan producere og eksportere din tryksag korrekt til PDF, skal du have alle tre nedenståender ICC-profiler installeret og indstillet korrekt i farveindstillingerne i InDesign og Photoshop.

Hent ICC-profilerne herunder:

Du kan se i videoerne herunder, hvordan du installerer ICC-profilerne på både Mac og PC. Vær opmærksom på, at Adobe har installeret en ICC-profil som standard i deres programmer og behøver derfor ikke installeres igen.

Mac

HD > Library > Application Support > Adobe > Color > Profiles > Recommended​​

PC

C:/WINDOWS/system32/spool/drivers/color
Ved at højreklikke på profilen får du mulighed for at lægge den direkte ned i den nævnte mappe. Er profilen allerede installeret, vil din valgmulighed bestå i at fjerne den.​

Farveindstillinger i Photoshop

Tjekke dine farveindstillinger. Vælg Edit/Color Settings/ (se figur 1). Hvis du sætter dem som vist i eksemplet, vil du altid blive gjort opmærksom på afvigelser fra dine egne standardindstillinger, det kan umiddelbart anbefales.

Colorsetting Ps 188

Figur 1 - Farveindstillinger

Kontakt os​

Vi vil altid gerne hjælpe, råde og vejlede vores kunder godt på vej.